طراحی، تامین تجهیزات، نصب، تست و راهاندازی سیستم تحریک و راهانداز نیروگاه هرمز به شرکت مکو واگذار شد؛
در راستای اعتماد و توجه به ساخت داخل و استفاده حداکثری از توان تولیدی و خدماتی شرکتهای ایرانی در تأمین نیازهای کشور، شرکت مکو پس از کسب امتیاز فنی بالا و قیمت کاملا رقابتی، با ابلاغ شرکت توسعه برق غدیر اوکسین پروژه ی طراحی، تامین، نصب و راهاندازی سیستم تحریک و راهانداز را به عنوان یکی دیگر از پروژه غیر مپنایی در حوزه یاد شده، برعهده گرفت.
از مهمترین و حیاتیترین حلقههای کنترلی در نیروگاه های برق، حلقهی کنترل گاورنر و ولتاژ ژنراتور است. سامانه تحریک، وظیفه کنترل ولتاژ خروجی ژنراتور سنکرون را بر عهده دارد. با توجه به اهمیت و نقش مهمی که این سامانه در ارتباط با ژنراتور به عنوان یکی از اجزای اصلی نیروگاه دارد، شرکت مهندسی و ساخت برق و کنترل مپنا (مکو) با هدف تقویت توانمندیهای داخلی کشور و کاهش وابستگی فناورانه، به واسطه نصب و راهاندازی سیستم های تحریک نیروگاهی از برندهای پیشرو و معتبر جهانی در نقاط مختلف و کسب تجربه از مونتاژ تابلوهای قدرت و کنترل این سیستم نیروگاهی تحت لیسانس شرکتهای اروپایی، اولین نمونه تابلوی تحریک مپنا با نام تجاری MAPEX را مطابق با استاندارد بین المللی IEEE 421.5 طراحی و تولید کرد.
شایان ذکر است، این سامانه برای اولین بار در واحد دوم بخار نیروگاه سیکل ترکیبی پرند با موفقیت نصب، راهاندازی و مورد بهره برداری قرار گرفت و متعاقب آن در واحدهای بخار نیروگاه سیکل ترکیبی فردوسی و نوسازی سیستم تحریک نیروگاه بعثت و ایرانشهر نیز بهکار گرفته شده است. همچنین تائیدیه های به کارگیری از این سامانه در پروژه های MGT75 و نیروگاه زغال سنگ سوز طبس نیز اخذ شده است.
همچنین در نیروگاههای گازی در لحظات اولیه راهاندازی، دور کمپرسور به اندازهای نیست که بتواند هوای مورد نیاز برای احتراق را تامین کند. به همین منظور برای راهاندازی اولیه توربین واحدهای گازی، از تجهیزاتی به نام سیستمهای راهانداز استفاده میشود. سیستم راهانداز، مبدل فرکانسی پیشرفته ای است که با تبدیل ژنراتور سنکرون به موتور سنکرون در لحظات اولیه دورگیری مجموعه توربین و ژنراتور، تامین نیروی اولیه راهاندازی ژنراتور گاز را برعهده دارد. این سیستم به منظور راهاندازی توربین گاز با استفاده از سامانه کنترل پیشرفته SFC در شرکت مکو طراحی و ساخته شده است.
بدین ترتیب که در ابتدا با دریافت انرژی الکتریکی از شبکه، ژنراتور به عنوان یک موتور الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرد و توربین گاز راهاندازی میشود. SFC برق متناوب ورودی را به برق DC تبدیل کرده و به منظور تطبیق فرکانس برق ورودی به ژنراتور به عنوان راهانداز آن را مجدداً به جریان متناوب با فرکانس مورد نیاز دور توربین در مراحل راهاندازی تبدیل میکند. در حقیقت SFC یک مبدل AC/DC/AC است که فرکانس ورودی آن ۵۰ هرتز و فرکانس خروجی آن از صفر تا ۳۵ هرتز متغیر است.
عملیات راهاندازی از دور صفر یا ترنینگ گیر با SFC آغاز شده و تا دور ۶۰۰ rpm با پاشش سوخت و برقراری شعله و افزایش شتابگیری همزمان با تولید انرژی مکانیکی در توربین ادامه پیدا می کند و نهایتا تا رسیدن به دور rpm 2100 توربین را همراهی میکند و سپس از مدار خارج میشود. پس از رسیدن توربین به دور نامی، ژنراتور به عنوان تولیدکننده انرژی الکتریکی، در مدار قرار میگیرد و وظیفه اصلی خود را که تولید انرژی الکتریکی است به عهده میگیرد.
اولین نمونه تابلوی راهانداز مپنا با نام تجاری MAPLCI برای اولین بار در نیروگاه گازی فارس با موفقیت نصب، راهاندازی و مورد بهره برداری قرار گرفت و در این مناقصه نیز ضمن اخذ امتیاز فنی بالا از کمیسیون معاملات آن شرکت، تصمیم برآن شد از سامانه مذکور در نیروگاه هرمز استفاده شود.