پس از طراحی و ساخت سامانه تحریک دینامیک MAPEX کلاس B در مرکز الکترونیک قدرت شرکت مکو، سنکرونسازی واحد بخار سیکل ترکیبی نیروگاه منتظر قائم با این محصول جدید انجام شد.
مرکز کسبوکار الکترونیک قدرت در راستای توسعه سبد محصولات مکو در ساخت انواع سیستم تحریک ابتدا مطالعات بازار جامعی بر روی واحدهای نیروگاهی که دارای این نوع سیستم هستند انجام داد. پیشبینی میشود بیش از ۲۰ واحد از این نوع تحریک در سطح کشور نیاز به نوسازی داشته باشد.
با تصویب طراحی و ساخت این محصول در کمیته راهبری شرکت، طراحی سامانه تحریک دینامیک با نام MAPEX کلاس B در واحد الکترونیک قدرت آغاز شد.
سامانه تحریک دینامیک نسبت به تحریکهای استاتیک از مزایای قابلتوجهی برخوردار بوده که میتوان به حذف حلقههای لغزان (Slip Ring) و زغالها اشاره نمود. در حقیقت تحریک دینامیک با اعمال جریان DC کمی به سیمپیچ میدان اکسایتر چرخان که سیمپیچهای آرمیچر آن به دیودهای گردان متصل بوده، میتواند جریان DC موردنیاز ژنراتور اصلی را تأمین و کنترل نماید. در شکل زیر دیاگرام تحریک کمکی و نحوه اتصال آن به اکسایتر و تأمین جریان فیلد ژنراتور اصلی دیده میشود.
با حذف زغالها و حلقههای لغزان هزینههای تعمیرات و نگهداری کاهش مییابد. همچنین از مزایای تحریک دینامیک میتوان به ابعاد کوچک تابلو اشاره نمود. سیستم کنترلر تحریکهای دینامیک دارای پیچیدگی خاصی بوده که با انجام تستهای HIL و شبیهسازیهای انجامشده یک مدل پایدار با ضرایب کنترلی مناسب در سیستم تحریک MAPEX-B پیادهسازی و در نیروگاه منتظر قایم با موفقیت تست و راهاندازی گردید.
پس از برگزاری جلسه با شرکت مدیریت تولید برق نیروگاه منتظر قائم و ارائه توانمندیهای شرکت مکو و معرفی این محصول، قراردادی به منظور نوسازی سیستم تحریک یک واحد بخار سیکل ترکیبی با به کارگیری این محصول منعقد شد.
با عقد این قرارداد و با توجه به اهمیت در مدار بودن این نیروگاه و زمان خاموشی از قبل مشخصشده از طرف دیسپاچینگ برق، با تلاش بیوقفه و فشرده همکاران در کمتر از ۴ ماه، طراحی، تأمین و ساخت سیستم تحریک دینامیک مکو انجام شد و با جایگزینی تابلوی موجود در آخرین روز سال ۱۴۰۱ ، عملیات سنکرونسازی و راهاندازی سیستم تحریک MAPEX کلاس B در نیروگاه منتظر قائم با موفقیت انجام شد.
با راهاندازی موفق این پروژه و کسب رضایت کارفرما، سفارش ساخت و نوسازی دو واحد بخار دیگر نیز از طرف کارفرما درخواست شده است. بدین ترتیب محصول جدید سیستم تحریک دینامیک MAPEX در سبد تولیدات مپنا قرار گرفت.
لازم به ذکر است نیروگاه منتظر قائم در سال ۱۳۴۶ در شهریار احداث و در سال ۱۳۵۰ واحدهای ۱ و ۲ و دو سال بعد واحدهای ۳ و ۴ نیروگاه بخار به بهرهبرداری رسیده است. مجموعه مدیریت تولید برق منتظر قائم حدود %۳ (معادل ۱۶۰۰ مگاوات) از برق کشور را تولید و در اختیار شبکه برق سراسری کشور قرار میدهد.