شرکت برق و کنترل مپنا (مکو) بررسی و ارزیابی طرح ساخت پایلوت ۵۰ کیلووات ماژول خورشیدی پروسکایتی توسط یکی از شرکتهای دانشبنیان فعال در این حوزه را بررسی و ارزیابی میکند.
به گزارش روابط عمومی و توسعه برند مکو، در جلسهای که با حضور متخصصین گروه مپنا از منظر فناوری، اقتصادی، شرایط بازار و امکانات بومیسازی سلولهای پروسکایتی و توسعه آن بر اساس طراحی نوآورانه با استفاده از الکترود کربن در محل این شرکت برگزار شد، ارائه دهندگان این طرح ضمن برشمردن ضرورت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر به عنوان راه حلی برای جایگزینی منابع انرژی مخرب محیط زیست، استفاده از فناوری ماژولهای خورشیدی پروسکایتی را که مورد حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، ستاد نانو و اتاق بازرگانی البرز نیز میباشد، این محصول را به عنوان رقیب احتمالی سلولهای پایه سیلیکون در آینده معرفی کردند.
یکی از مهمترین دلایل توسعه پرشتاب تجدیدپذیرها کاهش متوسط بهای تمام شده انرژی تولیدی آنها LCOE است. نیروگاه های خورشیدی نیز همواره یکی از ارکان اصلی حوزه انرژی های تجدیدپذیر بوده و در سال های اخیر نیز با کاهش LCOE آنها بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته اند. ماژول خورشیدی پروسکایتی با داشتن حق امتیاز اختراع نوع خاص پروسکایتی با بازدهی و قیمت مطلوب و همچنین امکان تولید انعطافپذیر در داخل کشور، امکان رقابت با سلولهای پایه سیلیکون دارد.
از ابتدای توسعه نیروگاههای فتوولتائیک، سلولها و ماژولهای خورشیدی که مهمترین بخش نیروگاههای خورشیدی فتوولتائیک به شمار میروند تا کنون بر پایه سیلیکون با ساختار کریستالی بوده است. نیم رساناهای معدنی مورد استفاده در ساخت سلولهای خورشیدی فتوولتائیک مرسوم مثل سیلیکون، کادمیوم در دسته مواد سخت دستهبندی میشوند و نیم رساناهای آلی در زمره مواد نرم قرار میگیرند، لذا پروسه کریستالیزه کردن یا بلورینگی مناسب برای نیم رساناهای نوع معدنی نیازمند فرایندهای با دمای بسیار بالا است.
سلول خورشیدی پروسکایت (Cell Solar Perovskite) نوع جدیدی از سلولهای خورشیدی هستند که از مواد پروسکایت (با ترکیب فلزی-آلی با فرمول ABX3 (در ساخت آنها استفاده میشود. سلولهای پروسکایتی در سالهای اخیر به واسطه داشتن میزانی از ساختارهای کریستالی و همچنین ویژگی Processability که در ترکیبات آلی نرم وجود دارد، هم از حیث بازدهی و هم از حیث سهولت ساخت توجه بسیاری از فعالین این حوزه را به عنوان رقیب احتمالی سلولهای پایه سیلیکون در آینده به خود جلب کرده است. لیکن تا کنون علیرغم بیش از یک دهه تحقیق و توسعه، همچنان با چالشهای زیادی در مسیر تجاری سازی مواجه هستند.