روز دوشنبه ۱۴۰۱/۰۷/۰۴ رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و هیات رئیسه این دانشگاه از توانمندیهای تکنولوژیک و مهندسی شرکت مهندسی و ساخت برق و کنترل مپنا (مکو) بازدید به عمل آوردند.
در ابتدای این بازدید دکتر رفان، مدیر عامل شرکت مکو مجموعه فعالیتهای گروه مپنا را برای میهمانان تشریح کرد. سپس با اشاره به تجربیات شرکت مکو در حوزههای صنایع مختلف و فعالیتهایی که در زمینه تجهیزات پزشکی انجام داده است، توضیحاتی از اهم توانمندیهای مهندسی این شرکت در اتوماسیون، دیجیتالسازی، برقیسازی، اینترنت اشیا و سایر موضوعات کاری را ارائه کردند.
در ادامه جلسه، دکتر زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن ابراز خرسندی از حضور اعضای هیات رئیسه این دانشگاه در شرکت گروه مپنا در دوران بعد از همهگیری بیماری کرونا گفت: مدتی قبل با دکتر علیآبادی و مجموعه مپنا بنا بر امضای یک تفاهم نامه مشترک داشتیم که به دلیل بیماری کرونا کار برای مدتی به تعویق افتاد و با تاخیر شروع شد. اما در شرایط فعلی قرار شد مجددا تفاهم نامه با ورژنی جدید به جریان بیفتد که بر مبنای مزیتهای نسبی و ظرفیتهای تکنیکی و حرفهای مپنا شکل گرفته است.
دکتر زالی ادامه داد: فکر میکنم پلت فرم خوبی برای انجام این تفاهم نامه مهیا شده است که پس از بررسیهای لازم طی یک جریان رسانهای، اطلاع رسانی خواهد شد.ایشان با اشاره به توصیه جدی وزیر بهداشت درباره استفاده از ظرفیتهای مهندسی و دانشی و تکنولوژیک گروه مپنا گفت: ما خدمت وزیر بهداشت عرض کردیم در یک مقطعی باب مذاکره با مپنا را باز کردیم اما به خاطر کرونا به تعویق افتاد. اما بنا داریم عزم دانشگاه شهید بهشتی را برای انجام این کار ترسیم کنیم.
وی ادامه داد: ابتدا به عنوان یک شهروند ایرانی تشکر میکنم از موفقیتهای سترگ مجموعه مپنا. گروه مپنا امروز در قله عزت ملی و افتخار آفرینی قرار دارد و جای غرور و افتخار ملی است که در همه ابعاد اعم از انرژی و زیست محیطی و سلامت سرآمد است. این مجموعه یک شرکت زیرساختی بسیار بزرگ در عین حال با بنمایه خودکفایی و خودباوری و عزت ملی است که نمایش مطلوبی از صرف فعل خواستن را ارائه کرده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: برخی از پروژههای مپنا در ابعاد بینالمللی است. همانطور که دکتر رفان هم اشاره داشتند، بحث شرکتهای دانش بنیان امروزه بحث بسیار مهمی است و به نظر من میتواند شاکله توسعه ما هم باشد. یعنی ما بتوانیم از تجربه بنچمارک شده شما در مکو و مپنا استفاده بهینه کنیم.
دکتر زالی اضافه کرد: چون دانشگاه شهید بهشتی دانشگاهی است که تلاش دارد خودش را به عنوان یک دانشگاه نسل سوم نشان بدهد، این مسیر یک مسیر لاجرمی است که داشتن بنچمارکهایی مثل مکو و مپنا میتواند نقشه راه مناسبی برای ما باشد. بنابراین پیشنهادات این دانشگاه را در چند موضوع مهم و قابل همکاری ارائه میکنم. یکی از پیشنهادات ما شکلگیری یک مرکز رشد مشترک است که سهلالوصولترین و عملیترین مسیر همکاری را ترسیم میکند که کارهای خیلی مناسبی را میشود در آن شکل داد و اساسا خودش یک R&D تکامل یافته خواهد بود.
وی موضوع مهم دیگر را، بحث تصویربرداری برشمرد و گفت: مجموعه شما در این موضوع خیلی خوب ورود کرده است. تصویربرداری در حوزه پزشکی به سرعت در حال گسترش هست که ابعاد نرمافزاری نوین از اشکال جدید آن است. مسئله مبتلابه ما هم مشکلات نسلهای در حال تغییر تصویربرداری هست. چون هیچ بخشی از تکنولوژی پزشکی به اندازه تصویربرداری نسل عوض نمیکند. متاسفانه به دلیل تحریم، بخش زیادی از اوردرایوهای نرمافزاری را ما نداریم. مثل فانکشنال MRI (تصویرسازی تشدید مغناطیسی کارکردی) که جزو بخشهای مدرن هست، یا ام آر اسپکتروسکوپی، چون نرمافزارهایش را به ما نمیدهند، ما معمولا از حداقلهای بیسیک تصاویر استفاده میکنیم و چون این یکی از حوزههای کاری گروه مپنا هست، باید با تیمهای رادیولوژی و گروههای مرتبط جلسات مشترک بگذاریم و کار را جلو ببریم.
ایشان بحث هیبرید شدن تصویربرداری را به عنوان یکی از مباحث مهم دنیا بر شمرد و اذعان داشت: مثلا اسپکت رو با MRI یکی میکنند. یا MRI را با پت اسکن (توموگرافی انتشار پوزیترون) یکی میکنند. اگر از همین الان مپنا جسارت ورود به این فاز را داشته باشد، در لبه دانش تصویربرداری حرکت خواهد کرد و ما آمادگی داریم این کار را با هم جلو ببریم. اگر بتوانیم برای مثال پت اسکن را با MRI یکی کنیم در دنیا حرف برای گفتن زیاد خواهیم داشت و برای مپنا هم تحول بزرگی خواهد بود. تا ده سال آینده همه تصویربرداریها به صورت یکی شدن انجام خواهند شد.
دکتر زالی گفت: بحث اینترنت اشیا که شرکت مکو سرمایهگذاری راهبردی در آن کرده، بحث خیلی مهمی است. ما در ایران در حوزه سلامت، هنوز در مراحل مقدماتی هستیم. از آنجایی که برنامههای شما برنامههای خیلی مهمی در این حوزه هستند، ما آمادگی داریم با کمک و مشارکت با هم، اینترنت اشیا را در حوزه سلامت بازنویسی کنیم. شرکتهای بزرگ بینالمللی، حدود ۲ سوم از سرمایهگذاری خود را در حوزه اینترنت اشیا انجام دادهاند. پیشبینی میشود تا سال ۲۰۳۰ این موضوع در دنیا جایگاه خاصی پیدا کند. بحث هوش مصنوعی و استفاده از ماشین لرنینگ که در شرکت مکو روی آن تاکید زیاد شده است هم از دیگر موضوعات مشترک بین این شرکت و دانشگاه شهید بهشتی است. بنابراین ما میتوانیم نیازهایمان را هم در حوزه تحقیقاتی و هم حوزه آموزشی عنوان کنیم. در حال حاضر از برنامههای ما همکاری با یک شرکت خصوصی هست که تا هفتههای آینده برای اولین بار متاورس آموزش پزشکی را راهاندازی خواهیم کرد.
ایشان اضافه کرد: از دیگر مباحث مهم، تله مدیسین هست که مشکلات این موضوع در حوزه زیرساخت، تجهیزات و تکنیکال هست. تجهیزات پزشکی از بحثهای خیلی مهم برای دانشگاه هست. در حال حاضر بیمارستانهای ما به انبار تجهیزات پزشکی تبدیل شدهاند که با اندک مداخلهای میتوانند مجددا به چرخه استفاده برگردند. با توجه به این که در گروه مپنا ظرفیت بازسازی و مهندسی مجدد وجود دارد، تقریبا اکثر تجهیزاتی که قابلیت بازسازی را دارند، در لیست قرار میگیرند. این امکان وجود دارد که با همکاری شرکتهای مپنا و مکو، وزارت بهداشت و دانشگاه شهید بهشتی، کارگاه بزرگ بازسازی تجهیزات پزشکی را راه بیاندازیم.
رئیس دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: با توجه به راهکارهای اتوماسیون و دیجیتالسازی که شرکت مکو به آن وفادار هست، میتوانیم یک بیمارستان مدل هوشمند را در ایران راهاندازی کنیم. در واقع یکی از مشکلاتی که داریم و میتوانیم به صورت مشترک با شرکت مکو آن را مرتفع کنیم، جلوگیری از اتلاف انرژی در بیمارستانهاست. راه حل پیشنهادی ما ساخت یک بیمارستان سبز با استفاده از انرژیهای نو با اتکا به دانش شما است.
همچنین از دیگر بحثهای قابل اجرا با شرکت مکو، بحث عملهای جراحی با استفاده از رباتها است. یک سری کارهای مقدماتی انجام دادهایم و با توجه به توانمندیهای مکو، احساس میشود این شرکت دانش آن را نیز دارد.
دکتر زالی در انتهای صحبتهای خود با اشاره به تنیده شدن مهندسی و پزشکی با یکدیگر در دنیای امروز، اذعان داشت: بر اثر این اتفاق، نسل تجهیزات مدام در حال تغییر است و هر روز شاهد تکنولوژیهای جدید هستیم. ما نیز باید همین مدل را با مشارکت و همکاری با هم ایجاد کنیم.
دکتر رفان نیز با اشاره به مباحث مطرح شده و وسعت دید رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: مطمئنا زمینههای کار مشترک در موضوعاتی که عنوان شد وجود دارد. ضمن این که شرکت مکو بعضی از این زمینهها را فراهم کرده است. برای مثال ما در بستر اینترنت اشیا یک پلت فرمی را توسعه دادهایم که نه فقط برای بخش پزشکی بلکه برای حملونقل، نیروگاه، سلامت و سایر صنایع میشود از آن استفاده کرد. این پلت فرم در حال حاضر برای نیروگاهها تنظیم شده است. از جمعآوری اطلاعات، فرآیندهای پست، هوش مصنوعی گرفته تا در نهایت استفاده از خبرگان که نظر نهایی را برای تعمیر و نگهداری نیروگاه میدهند.
ما تجربه ایجاد خانه هوشمند را داریم که میتوانیم با استفاده از تجارب گذشته و همکاریهای مشترک، بیمارستان هوشمند را هم ایجاد کنیم.
مدیر عامل شرکت مکو ادامه داد: در زمینه انرژیهای نو کارهای زیادی انجام دادهایم و محصولات بومی با فناوری بهروز تولید کردهایم. همچنین در بحث رباتیک که اساس آن اتوماسیون هست، حتما میتوانیم همکاریهای موثری داشته باشیم.
در پایان دکتر زالی و هیات همراه با همراهی دکتر رفان و مهندس صانعی، مدیر عامل شرکت توسعه بهداشت و سلامت مپنا (تبسم) از مراکز و سالنهای تولیدی شرکت مکو بازدید کردند.