تستهای اتصال و تزریق توان به شبکه، توسط اولین مبدل قدرت بومیسازی شده DFIG با توان ۸۰۰ کیلووات طراحیشده توسط کسبوکار الکترونیک قدرت شرکت مکو، در محل آزمایشگاه توربین باد پارس ژنراتور بر روی ژنراتور ۲ مگاواتی پژوهشگاه نیرو با موفقیت انجام شد.
امروزه استفاده از انرژی بادی از اقبال زیادی برخوردار است، به طوری که فقط در سال ۲۰۲۰ با ثبت یک رکورد، حدود ۹۳ گیگا وات نیروگاه بادی در جهان نصب شد که نسبت به سال قبل، ۵۳ درصد افزایش داشته است. به تبع این موضوع، توربینهای بادی نیز از جمله تکنولوژیهای بهروز و رو به پیشرفت میباشند که حوزههای مختلفی از جمله الکترونیک قدرت را شامل میشوند. یکی از اجزای اصلی توربین باد مبدل قدرت آن است که وظیفه کنترل ژنراتور بادی و تولید توان در بازه متغیری از انرژی باد را بر عهده دارد و از جمله ادوات پیشرفته و پیچیده در ساختار توربین باد میباشد. پیرو همین موضوع شرکت مکو نیز در راستای ورود به این حوزه از سالهای گذشته پروژههای مختلف طراحی و ساخت مبدلهای بادی را آغاز نموده است که نتیجه این تلاشها ساخت مبدل قدرت ۸۰۰ کیلووات برای ژنراتور DFIG 2.5 مگا واتی توسط مرکز الکترونیک قدرت این شرکت میباشد. مبدلهای قدرت Back-To-Back با توجه به ساختار پیچیده کنترلیای که دارند از لحاظ سختافزاری و نرمافزاری دارای دانش و تکنولوژی بالایی بوده و کشورهای محدودی در جهان صاحب این فنّاوری هستند.
در حال حاضر اولین نمونه از این مبدل توسط مرکز الکترونیک قدرت شرکت مکو به مرحله تجاریسازی رسیده است و در واحد ۵۷ توربین بادی مپنا توسط شرکت پارس ژنراتور نصب شده و در نیروگاه بادی “میل نادر” مورد استفاده قرار خواهد گرفت. نمونه دوم ساخته شده از این مبدل قدرت نیز در قراردادی با پژوهشگاه نیرو در ناسل توربین بادی ملی که در شرکت پارس ژنراتور به صورت آزمایشی راهاندازی شده، مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
در قدمی بسیار مهم و با تلاش بسیار زیاد همکاران مرکز الکترونیک قدرت طی ماههای اخیر، در نهایت هفته اول مهرماه ۱۴۰۱ تستهای این کانورتر و راهاندازی آن در ناسل پژوهشگاه نیرو انجام گرفت و در تاریخ ۶ مهر ۱۴۰۱ ژنراتور ۲ مگا واتی این توربین باد توسط کانورتر ۸۰۰ کیلو وات این مجموعه با موفقیت کامل با شبکه سنکرون شد و تزریق توان اکتیو و راکتیو به شبکه نیز صورت گرفت. با توجه به پیچیدگیهای کنترلی و اتصال به شبکه در ژنراتورهای دوسویه و همچنین رده کاری گسترده ژنراتور ۲ مگا واتی پژوهشگاه نیرو (۹۰۰ تا ۲۱۰۰ دور بر دقیقه) انجام موفقیت آمیز این سنکرونسازی دستاورد تکنولوژیک و تجاری بسیار مهمی محسوب میشود که علاوه بر عمل به تعهدات شرکت در قبال مشتریان، ضامن تولید و بهرهبرداری از این مبدل قدرت در سایر نیروگاههای بادی کشور نیز میباشد.