به شرکت مهندسی و ساخت برق و کنترل مپنا (مکو) خوش آمدید.

ضرورت توجه مسئولین مخابرات به استفاده از فیبر نوری

 

بهزاد بابالو کارشناس فیبر نوری در شرکت مهندسی و ساخت برق و کنترل مپنا (مکو) در مصاحبه با برنامه گفتگوی علمی رادیو گفت و گو پیرامون موضوع فیبر نوری و کاربردهای آن گفت: فیبرهای نوری تارهایی از جنس پلاستیک یا شیشه با قطر تار موی انسان، قادرند حجم عظیمی از داده‌های دیتا را توسط سیگنال‌هایی از جنس نور از نقطه‌ای به نقطه دیگر منتقل کنند.

وی با بیان اینکه فیبر نوری در بخش صنعت کاربرد فراوانی دارد افزود: فیبر نوری به دلیل مصونیت در برابر عوامل خارجی، ارسال دیتا در فواصل بسیار طولانی در حد چند صد کیلومتر و قابلیت انعطاف‌پذیری در برابر حک شدن کاربردهای فراوانی دارد و به خاطر وزن کم در صنایع هوایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بابالو ادامه داد: فیبر نوری به دلیل سهولت کار، سبک بودن و قیمت تمام شده بسیار ارزان‌تر مورد توجه قرار گرفته است. نگهداری فیبر نوری آسان‌تر است و مصرف برق پایین‌تری دارد. توانایی غیر اشتعال زا بودن، هم‌خوانی و هماهنگی با بستر کابل‌های مسی به واسطه مبدل‌ها از دیگر مزیت‌های فیبر نوری است.

کارشناس فیبر نوری در شرکت مکو تصریح کرد: همه شبکه‌های مبتنی بر کابل مسی دارای مشکل واحد در زمینه رسانه اشتراکی خود هستند و بهتر است به سمت استفاده از فیبر نوری برویم.

بابالو با بیان اینکه سرعت انتقال داده‌ها در فیبر نوری بسیار بالاست و در مسافت های طولانی باید از فیبر نوری استفاده کنیم گفت: کابل‌های مسی مستعد سوء استفاده استراق سمع هستند اما از آنجایی که کابل‌های فیبر نوری از نور استفاده می کنند در برابر استراق سمع کاملا مصونیت دارند.

وی با اشاره به اینکه تمام دیتاها به جز دیتاهای فیبر نوری قابلیت حک شدن را دارند افزود: در کشور ما استفاده از فیبر نوری در حال همه‌گیر شدن است. در صنعت وابستگی به فیبر نوری برای ما مزیت‌های فراوانی دارد اما در این حوزه نسبت به کشورهای دیگر عقب هستیم.

بابالو با تاکید بر اینکه مسئولین مخابرات باید توجه بیشتری به فیبر نوری داشته باشند و بهتر از این صنعت استفاده کنند مطرح کرد: فیبرهای نوری توسط عوامل بیگانه شناسایی نمی‌شوند و گزینه خوبی برای کارهای نظامی هستند.

وی در آخر تاکید کرد: اگر سرمایه‌گذاری در حوزه فیبر نوری انجام شود پیشرفت قابل توجهی خواهیم داشت. ما باید در تکنولوژی‌های جدید ورود سریع‌تری داشته باشیم تا بتوانیم بهتر و سریع‌تر پیشرفت کنیم.

لازم به ذکر است، در سال ۱۹۶۵در کشور انگلستان، مهندس چینی جوانی به نام charles k kao ایده عبور دیتا از شیشه هایی به قطر تار موی انسان را مطرح و عملی کرد. فیبرهای نوری اولیه افتی در حدود ۱۰۰۰ dB/km داشتند. یعنی در فاصله ۲۰ متری از مبدا، ۹۹ درصد نور از بین می‌رفت. آقای charles k kao 44 سال بعد در سال ۲۰۰۹  موفق به دریافت جایزه نوبل فیزیک شد.

در سال ۱۹۷۰ کمپانی Corning موفق به تولید فیبری با افت ۱۶dB/km در طول موج ۶۳۳ nm شد و

طی یک دهه دانشمندان توانستند فیبرهایی با افت ۱dB/km تولید کنند. افت فیبرهای نوری امروزی حداکثر ۰.۲ dB/km هست.

در ایران، اوایل دهه شصت فعالیت‌های پژوهشی در زمینه فیبر نوری در پژوهشگاهی در منطقه پونک تهران آغاز شد و در سال ۱۳۶۷ کارخانه تولید فیبر نوری در یزد احداث شد و عملا در سال ۱۳۷۳ تولید فیبر نوری در ایران با ظرفیت ۵۰ هزار کیلومتر در سال آغاز شد.

اولین ارتباط هم بر بستر فیبر نوری در همان سال ۶۷ بین تهران و کرج برقرار شد.

صنایع پزشکی، مخابرات و زیرساخت شبکه اینترنت، شبکه‌های کامپوتری، خودرو، کاربردهای نظامی، کاربردهای صنعتی، زیردریایی‌های تحقیقاتی، لوازم زیبایی و بهداشتی و تزئینات، صنایعی هستند که از فیبر نوری می‌توان در آن‌ها استفاده کرد.

 

 

گالری تصاویر خبر:
اسکرول به بالا

به کدام یک از گروه ذینفعان تعلق دارید ؟