بستر آزمون مقیاسپذیری سیستم کنترل فرآیند و اتوماسیون صنعتی مپنا (MAPCS1) و سامانه پایش آنلاین نیروگاهی گروه مپنا (RDC) در شرکت مهندسی و ساخت برق و کنترل مپنا (مکو) افتتاح شد.
آزمایشگاه تست مقیاسپذیری سیستم کنترل فرآیند و اتوماسیون صنعتی مپنا (MAPCS1)و سامانه پایش آنلاین نیروگاهی گروه مپنا (RDC)، روز یکشنبه ۲۵ تیر با حضور دکتر \”عباس علیآبادی\” مدیرعامل گروه مپنا، آزمایش و ویژگیهای فنی، مراحل ساخت و مزیت آنها نسبت به نمونههای خارجی تشریح شد.
فراهم شدن بستر تست مقیاس پذیری سیستم کنترل فرآیند و اتوماسیون صنعتی مپنا جهت تست سیستم MAPCS1 ، این امکان را فراهم میآورد تا علاوه بر آزمایش پاسخ این سیستم در یک سامانه یکپارچه با گستردگی و پیچیدگی بالا، مرزهای عملکردی این سیستم با افزایش میزان بار کاری چه از لحاظ پردازشی و چه از لحاظ حجم المانها و تجهیزات مرتبط مورد سنجش قرار گیرد و میزان افزایش راندمان با توسعه منابع آن ارزیابی شود. همچنین ابعاد سیستم MAPCS1 جهت اطمینان کاربران در بهرهبرداری بهینه از سیستم تعیین شده و از عملکرد مطلوب این سیستم بومی اطمینان حاصل نمایند. همچنین در این رویداد، سامانه ذخیره انرژی (ESS) و سامانه تحریک استاتیک با نام تجاری MAPEX نیز رونمایی شدند.
سامانههای ذخیره انرژی (ESS) از مهمترین حوزههای تحقیق و سرمایهگذاری شرکتهای مطرح نیرو در جهان محسوب میشوند. این سامانهها که کاربردهای خانگی، نیروگاهی و صنعتی دارند، قادر به ذخیره انرژی برق در زمانهای عادی و ورود آنها به شبکه مصرف در مواردی مانند قطعی برق و یا اوج مصرف هستند.
سامانه آزمون عملکرد سیستم کنترل (تست بنچ) نیروگاه پرند نیز در کارخانه مکو مورد بازدید قرار گرفت.
سامانه تست بنچ تولید شرکت مکو، یک تستر دینامیکی است که با شبیه سازی نرم افزاری پروسه تحت کنترل، قابلیت تست سیستم کنترل فرآیندهای نیروگاهی، پالایشگاهی و پتروشیمی را فراهم می کند.
در سامانه تست بنچ نیروگاه پرند تلاش شده است با شبیه سازی نزدیک به واقعیت فرآیند نیروگاهی و انجام آزمونهای متعدد که برخی از آنها در شرایط واقعی قابل انجام نیست، عملکرد و ضریب اطمینان سخت افزاری و نرم افزاری سیستم کنترل MAPCS در سیکل بخار پرند بررسی و تایید گردد.
بازدید از آزمایشگاه توربین باد و شبیهساز توربین باد طراحی شده از سوی متخصصان مپنا و نیز SMT (سالن تمیز) و جدیدترین فناوری طراحی و ساخت بردهای پیشرفته الکتریکی از دیگر قسمتهای بازدید مدیرعامل گروه مپنا و هیئت همراه او بود.
در ادامه، دکتر علیآبادی به بازدید از محصولات جدید بخش MAPCS پرداخت و جدیدترین دستاوردهای حوزه بومی سازی سیستم کنترل فرآیند و اتوماسیون صنعتی از قبیل سیستم امنیتی یکسوساز داده (Data-Diode) ،طراحی نرم افزار تهیه پشتیبان و بایگانی دادهها (MAPAS) و سیستم اسکادا و گردآوری داده (MAPCS-R) را رونمایی کرد.
مدیرعامل گروه مپنا در پایان بازدید از شرکت مکو، مرکز پایش وضعیت و تشخیص عیب از راه دور آنلاین نیروگاه های حرارتی و بادی مپنا را افتتاح کرد. مرکز پایش وضعیت و تشخیص عیب آنلاین نیروگاهی مپنا که از جدیدترین فناوریهای روز دنیا بهره میبرد، از راه دور و به صورت هوشمند، اقدام به جمعآوری و پایش وضعیت تجهیزاتی مانند توربین گاز، توربین باد، ژنراتور و ترانس میکند.
از دستاوردهای حاصل از طراحی، ساخت و راه اندازی این مرکز در حوزه اقتصادی افزایش طول عمر قطعات گران قیمت نیروگاه، افزایش دسترس پذیری و افزایش تولید، کاهش خاموشی های ناشی از خرابی تجهیزات، بهینه سازی زمان های خاموشی مربوط به عملیات تعمیر و نگهداری، کاهش مصرف سوخت و افزایش راندمان نیروگاه را می توان بر شمرد.
با توجه به اینکه تکنولوژی های مورد استفاده در این حوزه از تکنولوژی های روز دنیا می باشند بنابراین دست یابی به این تکنولوژی ها، مپنا را در رده شرکتهای مطرح در حوزه سرویس و خدمات پس از فروش قرار می دهد و قطعا سبب افزایش صادرات خدمات مهندسی و افزایش امکان بازاریابی و فروش محصولات این شرکت در کشورهای دیگر خواهد شد و سبب جلوگیری از خروج ارز از کشور جهت خرید این تکنولوژیها می شود.
با استفاده از خدمات مرکز پایش وضعیت و در راستای سیاستهای سازمان پدافند غیرعامل از خروج اطلاعات محرمانه تجهیزات و ادوات حساس نیروگاهها گرفته میشود و می توان نرم افزارها و شبکه صنعتی نیروگاه را نیز تحت پایش و نظارت مداوم قرار داد.
کاهش مصرف سوختهای فسیلی و جلوگیری از آلودگی محیط زیست از اثرات اجتماعی مستقیم استفاده از سیستمهای پایش وضعیت می باشد. همچنین استفاده از تخبگان و متخصصین برجسته در طراحی تکنولوژی های مورد نیاز این مرکز سبب ایجاد انگیزه و نشاط در جامعه علمی و نخبگان کشور و امید به آینده و فردایی روشن تر برای جوانان سرزمینمان خواهد بود.