با حضور نماینده مردم سمنان در مجلس شورای اسلامی، استاندار سمنان، مدیر عامل و جمعی از مدیران ارشد گروه مپنا، توافقنامه همکاری مشترک در طراحی و ساخت داخل خودروهای تجاری و کار برقی اتوبوس و مینیبوس شهری و بین شهری بر مبنای بومی سازی فناوریهای مرتبط بین شرکت مهندسی و ساخت برق و کنترل مپنا (مکو) و شرکت تولیدی و صنعتی عقاب افشان (عقاب) امضاء شد. این طرح با تشکیل سرمایهگذاری مشترک (JV) در منطقه صنعتی استانهای البرز و سمنان با اتکاء به استفاده حداکثری از فناوریهای بومی و پتانسیلهای درونی و با هدف تقویت توانمندیهای داخل کشور نسبت به همافزایی موثر از طریق توسعه خودروهای برقی در حوزه حمل و نقل عملیاتی خواهد شد.
بومی سازی سامانه قدرت یا power Train در کشور از جمله اهداف بزرگ صنعتی مورد نظر در این توافقنامه است که می تواند زمینهساز رشد اقتصادی کشور و همچنین ایجاد اشتغال برای هزاران نفر متخصص و کارگر در زمینههای مختلف تولیدی و خدماتی شود. بر اساس مطالعات صورت گرفته، برنامهریزی برای ظرفیت تولید انبوه اتوبوس و مینی بوس برقی و ورود به ناوگان حمل و نقل شهری در خطوط اتوبوسرانی کلانشهرهای کشور به میزان بسیاری از حجم آلایندههای شهری خواهد کاست. همچنین صرفهجویی در مصرف سوخت و ایجاد امکان صادرات سوخت به کشورهای منطقه و ایجاد درآمدهای ارزی را فراهم خواهد آورد.
در آیینی که به این منظور در شرکت عقاب افشان سمنان برگزار شد و در حاشیه بازدید از سالنهای تولید گروه تولیدی و صنعتی عقاب افشان، مدیر عامل گروه مپنا گفت: فرهنگسازی حملونقل در تحقق هدف رفع آلایندههای زیستمحیطی، یکی از ضروریات است و دو پروژه مهم در خصوص تولید خودروهای پاک در دنیا در حال پیگیری است. الکتریفیکیشن یا همان برقیسازی بر مبنای رفع دو مشکل بزرگ آلودگی هوا و ترافیک و همچنین بالا بردن سرعت و سطح کیفی حملونقل شهری و جادهای باعث شروع همکاری شرکتهای بزرگ صنعتی در تشکیل ائتلاف و اتحاد استراتژیک در زمینه بهبود وضع حملونقل شده است.
وی تصریح کرد: شرکت مهندسی و ساخت برق و کنترل مپنا (مکو) پیشرو در طراحی و تولید سیستمهای کنترل و اتوماسیون صنعتی بهعنوان پرچمدار ورود به حوزه برقیسازی و خودروهای برقی و همچنین زیرساختهای شارژ خودرو در کشور است. شرکت تولیدی و صنعتی عقابافشان (عقاب) نیز بزرگترین سازنده اتوبوس شهری و بینشهری در کشور است که به امضای توافقنامه همکاری مشترک در طراحی و ساخت داخل خودروهای تجاری و کار برقی (شامل اتوبوس و مینیبوس) در انواع مختلف شهری و بینشهری بر مبنای بومیسازی فناوریهای مرتبط با آن اقدام کردهایم.
رئیس هیأتمدیره و مدیرعامل گروه مپنا، ظرفیت تولید اتوبوس برقی را تابع مولفههای متعدد دانست و در عین حال از نیاز به تولید حدود دو تا سه هزار اتوبوس برقی در کشور خبر داد و اظهار داشت: هر میزان متعهد به نوسازی باشیم این رقم بالاتر خواهد رفت که بستگی به اقتصاد کشور هم دارد. این راهی است که همه دنیا برای آن برنامه دارند و کشور ایران نیز باید در این مسیر حرکت کند و ایران مستعدتر از بسیاری از کشورهای دنیا در این زمینه است.
عباس علی آبادی انرژی را از مولفههای اصلی زندگی بشر دانست و افزود: هر قدر در کاهش مصرف انرژی صرفهجویی شود در اقتصاد کشور تاثیر خواهد گذاشت. در این زمینه، موضوع برقی شدن اتوبوسها و قطارها دارای اولویت و اهمیت بسیار هستند و بر اساس بررسیها تا سال ۲۰۳۰ حتی ناوگان کامیونهای بزرگ نیز برقی خواهند شد. در کشور ما با توجه به نیروگاههای احداث شده، در ۲۰۰ ساعت از ایام سال به پیک برق میرسیم و در بقیه ساعتها در طول سال از این میزان انرژی تولیدی استفاده حداکثری نمیشود، علاوه بر این، کشور در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر نیز از ظرفیت بالایی برخوردار است و این میزان برق تولیدی را میتوان در سایر عرصهها از جمله برقی سازی خودروها استفاده کرد، لذا در حوزه زیرساخت خوشبختانه با مشکلی مواجه نیستیم.
دکتر علیآبادی خاطرنشان کرد: در فناوری مورد تقاضا برای برقی سازی خودروها در موقعیت بسیار خوبی قرار داریم و امروز عمده بخشهای این مهم به صورت داخلی در کشور موجود است. نکته مهم آن است که لوکوموتیوهای مپنا دیزل الکتریک هستند و عملاً یک مرحله از کار انجام شده و در زمینه خودرو برقی نیز تاکنون اقدامات مناسبی در گروه مپنا صورت گرفته که به زودی رونمایی خواهیم کرد. وی افزود: با توجه به تجربیات خوب گروه مپنا در لوکوموتیوها و تکمیل مطالعات مپنا در بحث اتوبوسهای شهری، امیدواریم بهزودی اتوبوسهای برقی را عرضه کنیم و از آمادگی کامل برای عرضه این محصولات برخورداریم.
مدیرعامل گروه مپنا با اشاره به صرفهجویی حاصل از برقی سازی اتوبوسهای شهری و بین شهری و همچنین زیرساختهای لازم جهت تأمین برق اتوبوسهای جدید تصریح کرد: خوشبختانه در بخش زیرساخت اقدامات بسیار بزرگی انجام شده است، ضمن آنکه ایران از نظر منابع انرژی از کشورهای دارای رتبه در بین کشورهای دنیا است، بنابراین زیرساخت لازم برای تأمین مواد اولیه انرژی انجام شده است. هماکنون ۸۲ هزار مگاوات برق احداث شده و حدود ۱۹ هزار مگاوات نیز در دست احداث است. برای این میزان نیروگاه، تأسیسات کامل فراهم شده و خطوط انتقال و توزیع بسیار گستردهای ایجاد شده است. در بیشتر ایام سال، حدود ۸ هزار و ۵۰۰ ساعت ظرفیت مازاد داریم که این ظرفیت مازاد میتواند در حمل و نقل استفاده شود.
مدیرعامل مپنا با اشاره به اقدامات این گروه در زمینه ایجاد زیرساخت شارژ خودروها تأکید کرد: در تهران کار نصب ایستگاههای شارژ آغاز شده و ادامه دارد و این اقدامات در مشهد هم در حال اجرا است و برای سمنان و دیگر نقاط نیز باید برنامهریزی لازم صورت گیرد.
وی در خصوص میزان سرمایه لازم جهت برقی سازی گفت: این موضوع تابع برنامهها است و در حال حاضر رقم دقیقی نمیتوان گفت، اما به نظر میرسد این سرمایه به سرعت از محل صرفهجویی سوخت انجام خواهد شد. امیدواریم این رویکرد باعث شود که پتانسیلهای پژوهشی فعال شود و زیرساختهای صنعتی لازم برای این کار در کشور توسعه یابد.
دکتر علی آبادی در زمینه احداث نیروگاههای بادی و خورشیدی، خاطرنشان کرد: هماکنون در کشور فناوری ساخت توربینهای بادی به صورت کامل بومی شده و در زمینه انرژی خورشیدی نیز گامهای زیادی برداشته شده است. البته هنوز درصد ساخت داخل پنلهای خورشیدی که در کشور ما تولید میشود زیاد نیست، اما اقدامات زیرساختی آن بسیار مهم است و به زودی میتوانیم در این خصوص روابط خود را با کشورهای دیگر آغاز کنیم. در حوزه نیروگاههای بادی نیز میتوانیم ادعا کنیم با کشورهای روز دنیا در جایگاه برابر قرار داریم.
در این مراسم که نماینده مردم شهرستانهای سمنان، مهدیشهر و سرخه در مجلس شورای اسلامی هم حضور داشت گفت: شرکت مپنا یکی از مجموعههای بزرگ صنعتی و بسیار توانمند بوده که سرعت توسعه و پیشرفت آن در کشور منحصربهفرد است. مجموعه صنعتی مپنا توانسته در عرصههای ملی و بینالمللی بدرخشد و در جوامع بینالمللی رقابت کند. شرکت مپنا امروز با عقد تفاهمنامه همکاری با شرکت عقابافشان در تولید اتوبوسهای برقی برای اولین بار در کشور در استان سمنان تحول عظیمی را در صنایع خودروسازی ایجاد میکند. مستقل شدن در تولید و صرفهجویی در انرژی و بهرهگیری از تکنولوژی و فناوری روز و کاهش آلایندههای زیستمحیطی از مهمترین اهداف این طرح است.
احمد همتی بیان کرد: مسؤولان استان سمنان بهعنوان هشتمین استان پهناور کشور با وجود زمینهای بلامعارض، ایجاد صنایع با استفاده از انرژیهای نو و تجدید پذیر و انرژیهای پاک را در اولویت برنامههای خود دنبال خواهند کرد. وی ادامه داد: این استان میتواند در فاصله کمتر از یک ساعت با میلیونها نفر جمعیت پایتخت که بخش عظیمی از جمعیت کشور را تشکیل میدهند، ارتباط برقرار و هزینه را در بخشهای مختلف بهصرفهتر کند.
استاندار سمنان هم بیان کرد: استانداری سمنان از طرح تولید اتوبوس برقی که قرار است برای نخستین بار در استان سمنان با همکاری گروه مپنا و گروه صنعتی عقاب افشان به انجام برسد، حمایت لازم را معمول میدارد.
علیرضا آشناگر گفت: اجرای طرحهایی که در استان سمنان منجر به توسعه صنایع پاک شده و توجیه اقتصادی داشته باشد نیازمند توجه و حمایت است. استان سمنان با وجود ظرفیتهای صنعتی و معادن غنی میتواند بخش عمدهای از اشتغال کشور را فراهم آورد و تنها محدودیت این سرزمین پهناور، آب است.
استاندار سمنان ادامه داد: ۸۰ درصد از مساحت استان سمنان، کویری است و میزان آبهای سطحی کم بوده و علیرغم مدیریت بهینه منابع آب، این استان با مشکل کمآبی مواجه و یکی از جدیترین مطالبات مردم، تأمین آب است. مدل منابع مالی طرح انتقال آب به استان سمنان تأمین شده است و حساسیت در چگونگی اجرای پروژه بسیار مهم بوده و امید است پروژه مهم انتقال آب به استان سمنان محقق شود.
وی تصریح کرد: شرکت مپنا یکی از شرکتهای توانمند باسابقه درخشان در این زمینه میتواند با شرکت در فراخوان اجرای طرح انتقال آب دریای خزر و شیرین سازی آب دریا گام مؤثری را در این رابطه بردارد.
استاندار سمنان افزود: با تصویب طرح انتقال آب ۵۰ میلیون مترمکعب آب شرب و ۱۵۰ میلیون مترمکعب آب در بخش صنایع تأمین خواهد شد که با تأمین آب استان سمنان در بخش شرب و صنایع، گام مهمی در جهت ایجاد اشتغال برداشته شده و این استان میتواند جمعیت سرریز پایتخت را جذب کند.
رییس هیات مدیره گروه صنعتی عقاب افشان سمنان نیز در این آیین از تولید سالانه هزار و ۵۰۰ دستگاه انواع اتوبوس و مینی بوس در این واحد صنعتی خبر داد و گفت: با ساخت و تولید اتوبوس های برقی ظرفیت تولید در این کارخانه با دو برابر افزایش به سه هزار دستگاه در سال می رسد.
لازم به ذکر است اتوبوس های برقی با هر بار شارژ می توانند تا ۳۰۰ کیلومتر مسیر را بپیمایند.