اتوبوس برقی زیما، امید نفسی دوباره برای تهران
بیش از ۸۰ درصد سهم آلودگی هوای تهران، ناشی از منابع متحرک است. به گفته کارشناسان مدیریت شهری، برای کاهش این حجم از آلودگی هوای کلان شهری مثل تهران نزدیک به ۱۰ هزار اتوبوس نیاز است و در قدم بعد هوشمندسازی سیستم حمل و نقل عمومی.
خردادماه امسال از اولین اتوبوس برقی کشور، محصول شرکت شتاب (شرکت مشترک مکو (نماینده گروه مپنا) و عقاب افشان) در شهر مشهد رونمایی شد؛ پس از آن اصفهان دومین مقصد اتوبوس های برقی ایرانی بود. حالا در آخرین روزهای سال ۱۴۰۰ اتوبوس برقی زیما به تهران، سومین مقصد خود رسیده تا عملکردش را در پایتخت به نمایش بگذارد و سهمی مهمی در کاهش آلودگی هوای این کلان شهر داشته باشد.
در جریان تولید زیما، بخش طراحی و ساخت بنده اتوبوسهای زیما به شرکت عقاب افشان و طراحی موتور، پیشرانهها، پکیج باتری و سیستم برقی اتوبوس به شرکت مکو واگذار شد. در این اتوبوس برقی دو موتور الکتریکی با گشتاور عظیم ۱۸۵۵۰ نیوتن متر، هشت پکیج باتری لیتیوم یون به ظرفیت ۳۱۸ کیلووات ساعت با عمری در حدود ۵۰۰۰ سیکل تولیدشده اند که در مقایسه با سایر اتوبوسهای برقی رقم مناسبی محسوب می شود.
گفتنی است، اتوبوس برقی زیما دارای قابلیت شارژ خودکار در زمان ترمزگیری است که موتورهای برقی در چنین شرایطی کارآیی یک ژنراتور را دارند. شتاب صفر تا ۳۰ کیلومتر بر ساعت در ۱۲ ثانیه و بیشینه سرعت ۸۰ کیلومتر بر ساعت با امکان شارژ فوق سریع در ۲۰ دقیقه هم از دیگر ویژگی های این اتوبوس هستند. همچنین با توجه به حجم ترافیکی کلان شهرهایی مثل تهران، تنها با ۵ ساعت شارژ شهری (AC)، میتواند ۲۴۲ کیلومتر را بپیماید؛ که برای زیما به عنوان یک اتوبوس شهری، نتیجه قابل قبولی است.
پس از نزدیک به یک سال طرح آزمایشی زیما، ۷۰ درصد تجهیزات و ۱۰۰ درصد طراحی این اتوبوس برقی داخلیسازی بوده است. گروه مپنا در نظر دارد در مسیر تقویت سامانه هومشند حمل و نقل کشور، با سرمایه گذاری در پروژه های موازی توسعه باتری و موتور به بومی سازی ۱۰۰ درصدی اتوبوس برقی زیما دست پیداکند.