نمایشگاه کیتکس کیش با هدف تکمیل زنجیره علمی فناوریهای ارتباطی، تسهیل تجاری سازی ایدههای نوآورانه حوزه آی تی و تسریع ورود محصولات تکنولوژیک شرکتهای دانش بنیان به بازارهای جهانی، برنامهریزی شده و امسال دومین سال برگزاری این نمایشگاه است. شرکت مهندسی و ساخت برق و کنترل مپنا (مکو) از زیرمجموعههای گروه مپنا نیز امسال با شرکت در این نمایشگاه فناورانه، راهکارهای بومی تولید شده در زمینه اینترنت اشیاء، نیروگاه و خانهی هوشمند را معرفی میکند. در ادامه بیشتر با محصولات مکو که برای اولین بار در غرفه این شرکت در نمایشگاه کیتکس رونمایی شدند آشنا میشوید.
اگرچه ایده خانه هوشمند در دهه ۶۰ میلادی با تخیل شروع شد ولی با اینترنت اشیا (IoT) به اوج و معنای واقعی خود رسید. در بستر اینترنت اشیا، محصولات بسیاری به یکدیگر متصل میشوند و مفهوم Connected Device و Connected Service را ایجاد میکنند. تمام وسایل الکترونیکی موجود در هر مکانی از نیروگاه گرفته تا کارخانه و خانه، در انقلاب صنعتی چهارم زندگی بشر را چنان دستخوش تغییر کردهاند که با چند دههی پیش، به هیچ وجه قابل مقایسه نیست. مکو به عنوان شرکت مهندسی و ساخت برق و کنترل مپنا نیز با تولید محصولاتی نظیر مپنامایند MAPNA MIND به عنوان راهکار کامل اینترنت اشیای گروه مپنا و مایندا MINDA به عنوان هاب خانه هوشمند که در نمایشگاه کیتکس ۱۴۰۱ رونمایی شدند، گامی بزرگ در مسیر هوشمندسازی انواع ساختمانها برداشته است.
پلتفرم اینترنت اشیا مپنا مایند چگونه به هوشمند شدن صنایع و خانهها کمک میکند؟
یکی از مهمترین پایههای دوران صنعتی جدید، ایجاد پلتفرمهایی است که ارتباط میان ابزارها، سیستمها و متخصصان را تسهیل کرده و فرایندی با امنیت بالا برای ذخیرهسازی اطلاعات فراهم میکنند. از اواسط دهه ۹۰ خورشیدی، گروه مپنا نیز طراحی پلتفرمی مبتنی بر اینترنت اشیا (Internet of Things/IoT) را با عنوان “مپنا مایند” (MAPNA Mind) آغاز کرده که وظیفه دریافت، ذخیره سازی، مدیریت و پردازش آنلاین داده ها را بر عهده دارد و قابلیت استفاده در صنایع مختلف را دارا است. در حال حاضر مپنا مایند در مرکز پایش وضعیت نیروگاهی مپنا در حال استفاده است و به صورت آنلاین داده های نیروگاه فارس را دریافت کرده و از طریق اپلیکیشنهای مختلف، به بهبود عملکرد این نیروگاه کمک میکند.
از فواید استفاده از راهکار مپنا مایند، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- کل سیستم از دیتاسنتر، سخت افزار، میان افزار و حتی برخی پروتکلها در داخل کشور و به صورت بومی ساخته شده است.
- از دیتا سنتر داخلی استفاده شده است.
- رابط کاربری بسیار آسانی دارد که هم به صورت تحت وب و هم به صورت اپلیکیشن موبایل فعال است.
- به دلیل حفظ سطوح دسترسی، امنیت بالایی دارد.
- از هاب قدرتمند تولید داخل به نام مایندا هاب، با رابط کاربری با کیفیت استفاده میکند و تمامی اشیا و ابزار به صورت بیسیم به آن وصل هستند.
- بهروز رسانی دائمی تجهیزات و نرم افزارها
- قیمت مقرون به صرفه
- استفاده از امکانات تحلیل داده پلتفورم
- امکان اتصال به خودرو برقی مپنا
- امکان اتصال به کارگاههای صنعتی و مانیتورینگ آنها
- امکان پیاده سازی سناریوهای مختلف
- امکان استفاده از سایر امکانات مپنا مانند سلولهای فوتوولتائیک و سیستم ذخیره ساز انرژی
از این فواید راهکارهای جامع مپنا مایند برای استفاده در خانه هوشمند برای اولین بار در نمایشگاه کیتکس کیش رونمایی میشود.
هاب خانه هوشمند مایندا و ابزارهای خانه هوشمند، محصولات جدید مکو در راستای هوشمندسازی
یک هاب خانه هوشمند محلی متمرکز است که از آنجا می توانید همه دستگاه های مختلف خانه هوشمند خود اعم از چراغ، قفل، درب بازکن گاراژ، ترموستات، دوربین و … را کنترل کنید. مهمتر از آن، هاب خانه هوشمند به شما این امکان را میدهد که همه دستگاه های خانه هوشمند را به هم متصل کنید. به عنوان مثال، وقتی قفل هوشمند خود را قفل میکنید، یک هاب هوشمند میتواند چراغهای شما را نیز خاموش کند و ترموستات شما را به حالت اکو (صرفه جویی در مصرف برق) ببرد. هابها ابزارهای کلیدی برای ایجاد یک خانه هوشمند خودکار هستند.
هاب مایندا که از لحاظ ظاهری کره ای با قطر ۱۵ سانتیمتری است، از پرتکل لورا برای شبکه داخلی ارتباط با ابزارها استفاده میکند و اتصال آن به پلتفرم مپنا مایند و اینترنت از طریق وای فای و پورت LAN است. با توجه به بررسی های صورت گرفته تا ۴۰ دستگاه به هاب مایندا متصل می شوند و قابلیت دادن سناریو های مختلف هوشمندسازی خانه را با توجه به نیاز کاربر دارد .ولتاژ کاری هاب ۱۲ ولت است و یک خروجی ۵ ولت جهت شارژ دارد. این هاب تا ۱ ساعت میتواند از باطری خود در مواقع قطع برق استفاده کند. جالب اینجاست که در صورت نبود اینترنت اختلالی در کارکرد هاب بهوجود نمی آید و شبکه داخلی کار خود را انجام می دهد. نکته دیگر درباره این هاب این است که تمام لایه های پرتکل ارتباطی هاب با ابزارها رمزنگاری شده و نفوذ و هک سیستم امکان پذیر نیست.
تجهیزات هوشمند خانه نظیر تشخیص دهنده آتش و دود و مونوکسید کربن، کنترل کننده دما و رطوبت محیط، کلید تو کار هوشمند، پریز هوشمند لورا، پرده هوشمند، آبیاری هوشمند برای گلخانه، پنل تاچ برای ارسال فرمان، روشنایی هوشمند، کلید اجرای سناریوهای هوشمند و تشیخص دهنده حرکت همگی تجهیزاتی هستند که توسط شرکت مکو به صورت بومی طراحی و ساخته شده اند و در نمایشگاه کیتکس رونمایی میشوند. علاوه بر همه امکاناتی که گفته شد، امکان مانیتورینگ تحت وب و حتی اپلیکیشن موبایل هم ساخته شده است که کاربر میتواند از وضعیت خانه مطلع شده و از راه دور فرمان ارسال کند.
شرکت مهندسی و ساخت برق و کنترل مپنا (مکو) به عنوان یک بنگاه اقتصادی دانش بنیان ایرانی که در راستای توسعه کسب و کار در حوزه انرژی فعالیت میکند و بر برقی سازی، دیجیتال سازی، اتوماسیون، کنترل فرایند و هوشمند سازی با فناوری اینترنت اشیا تمرکز دارد. این شرکت که اولین هوشمندسازی را در نیروگاههای ایران انجام داده است قدمهای بعدی را با به کار گیری پلتفرم مپنا مایند و هاب مایندا در راستای رسیدن به ساختمانهای سبز هوشمند برمیدارد. این فناوریها گام جدیدی در جهت ورود کشور به انقلاب صنعتی چهارم هستند؛ امکانی که مدیریت صنایع و ساختمانها را متحول میسازد و چشمانداز روشنی بر پایه تخصص داخلی فراهم میآورد.